AGEL - Revolúcia v géli

 

Gélová technológia


Gély sú svojou štruktúrou trojrozmerné, zosieťované reťazce, ktoré majú tendenciu viazať do svojich mikropriestorov tekutinu. Tým dosahujú nám známy gélovitý charakter.
Firma AGEL využíva schopnosť viazať vodu ako mikrokvapky (hydrofilnosť) u dvoch gélov, vznik hydrokoloidov viď nižšie. Tieto mikrokvapôčky vody spolu s ďalšími látkami v géloch sú tým úžasným transportérom výživných zložiek k bunkám, ktorý Agel gély ponúkajú ako maximálne efektívnu formu vstrebávania jednotlivých účinných komponentov do ľudského organizmu.
Prvý gél sa získava fermentáciou výťažku z rastliny Cyamopsis tetragonolobus (strukovina, typ lúskovej fazuľky). Chemicky je to polysacharid galaktózy a manózy obsahujúci aj 35% vysoko rozpustnej vlákniny, ktorá je človekom stráviteľná až na 95%. Vedecké štúdie zverejňujú pozitívny účinok tohto gélu na zdravie: vzhľadom na vlákninový charakter gél zlepšuje peristaltiku čriev napr. je súčasťou liečiv pri Crohnovej chorobe, divertikulóze, kolitíde, pri syndróme dráždivého čreva, znižuje obsah cholesterolu v organizme. Podporuje zvýšenie absorpcie vápnika a ďalších minerálov v hrubom čreve (ich absorpcia v tele je bežne spojená s tenkým črevom), čím sa docieli zvýšenie množstva dodanej výživy do organizmu. Spomaľuje vstrebávanie cukrov v tenkom čreve (pozitívne pri cukrovke).
Druhý gél sa získava následnou fermentáciou cukrov získaných z kukurice. Tento polysacharid obsahuje prírodné cukry glukózu, manózu a kyseliny glukurónovú a pyrohroznovú. Kyselina glukurónová má schopnosť viazať na seba málo polárne, čiže vo vode zle rozpustné zlúčeniny, čím umožňuje transport vo vode málo rozpustných výživných látok k bunkám. Súčasne sa kyselina glukurónová výrazne uplatňuje pri detoxikácii buniek, pri ich čistení od vo vode málo rozpustných, nepolárnych látok. Táto kyselina vplýva na viskozitu obsahu žalúdka a čriev, urýchľuje peristaltiku čriev.
Kyselina pyrohroznová je súčasťou jednej z hlavných metabolických dráh Krebsovho cyklu. Je nevyhnutnou súčasťou bunkového dýchania (Krebsov cyklus tvorí „palivo“ pre bunky. H.A.Krebs za tento objav získal v r.1953 Nobelovu cenu).
Prednosťou druhého gélu o.i. je, že vytvára zmiešané gély s ďalšími polysacharidmi. Ovplyvňuje metabolizmus cukrov, tukov a proteínov (čím znižuje možnosť obezity, vplýva na hladinu cholesterolu, znižuje riziko srdcovo-cievnych ochorení), podporuje vstrebávanie životne dôležitých a nedostatkových minerálov, vitamínov a ďalších potrebných látok do organizmu (napr. mangán, meď, chróm, selén, horčík, zinok, molybdén).

Poznámka: Text má informatívny charakter vo forme krátkeho komentára.